Suroviny na 4 porce:
800 g zadního hovězího masa
100 g slaniny
1 hlávka česneku
2 cibule
½ celeru
0, 05 l vinného octa
0,1 l červeného vína
vývar
pepř
muškátový oříšek
hřebíček
1 lžička cukru
Postup:
Maso v celku se prošpikuje slaninou, celým česnekem a pár hřebíčky, zalije se trochou vinného octa a dá se do druhého dne odležet.
Druhý den maso vyndáme, otřeme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dáme dusit spolu s drobně nakrájeným celerem a cibulí. Opečeme, zalijeme připraveným oslazeným červeným vínem a převedeme k varu, zalijeme vývarem tak, aby maso bylo úplně zalité.
Dusíme pomalu minimálně 3–4 hodiny podle velikosti kusu masa. Maso nakrájíme na plátky a dáme do omáčky na půl hodiny dodusit. Omáčku můžeme dohustit strouhankou osmahnutou na troše tuku. Můžeme přidat i trochu rajského protlaku.
Chorvati pašticadu servírují s bramborovými noky, ale výborná je i s těstovinami nebo bramborovým knedlíkem. Lze také posypat strouhaným sýrem.