Z lipových květů si můžeme připravit spoustu domácích lahodných dobrot. Vyzkoušejte s námi některé z nich.
Lipové víno
Čtyři plné hrsti lipových květů dejte do nádoby, přidejte 500 g cukru, 4 l převařené vody a půl sáčku vinných kvasinek. Nechejte kvasit týden. Poté zceďte a nechejte dále pracovat ve sklenici, nebo demižonu. Pijte zejména v chřipkovém období, nebo preventivně 1x denně 1 deci.
Bonbony proti kašli
Do hrnce dejte 100 g krystalového cukru, 2 lžíce velmi silného lipového čaje, šťávu z poloviny citronu a 120 g medu.
Vařte, do té doby, než vám při zkoušce kapalina na talířku ztvrdne. Pak směs nalijte na navlhčenou pracovní desku, mokrým nožem nakrájejte na kostičky a nechejte ztuhnout. Skladujte v dobře uzavíratelných suchých sklenicích.
Lipová limonáda
Do sklenice naskládejte až po okraj lipový květ, střídavě s citronem na kolečka a cukrem. Přelijte studenou převařenou vodou. Sklenici uzavřete fólií a nechejte týden odstát na okně. Pak přeceďte.
.