Prokázala to studie provedená na více než sedmi tisících mužů a žen s vysokým rizikem kardiovaskulárních chorob. Ti byli nahodile rozděleni do dvou stravovacích skupin a vědci několik let sledovali jejich stav.
Jedna skupina dostávala každý týden čtvrt kilogramu ořechů. Před začátkem studie konzumovali členové „ořechové“ skupiny asi 15 gramů ořechů denně, ze kterých se postupně stalo 30 gramů.
Studie proto mohla přesně zjistit, co se stane, když lidé ohrožení srdečními chorobami a stravující se podle určitého jídelníčku začnou jíst každý den o 15 gramů ořechů víc. Zbytek jídelníčku byl podobný.
V „ořechové“ skupině se výrazně snížil počet mozkových mrtvic. I ti, kteří nebyli ochotni své stravování výrazně změnit, dokázali jen malou změnou – přidáním ořechů – snížit nebezpečí poruchy mozku na polovinu.
Jaké ořechy jíst? Ze všech ořechů, kterým se tato studie věnovala, byly podle vědců nejpřínosnější vlašské ořechy, tedy především z pohledu úmrtí na nádorová onemocnění.
U lidí, kteří týdně konzumovali více než tři porce vlašských ořechů, bylo riziko úmrtí na rakovinu poloviční..