Suroviny:
1 kg předního hovězího bez kosti
1 mrkev
3 cibule
1 lžíce másla a olivového oleje
snítka tymiánu
4 bobkové listy, kuličky pepře a nového koření
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce třtinového cukru
2 středně velké rajské protlaky
sůl, špetka skořice, citronová šťáva i kůra
houskový knedlík
Postup:
Maso svážeme kuchyňským provázkem do rovnoměrně vysokého a silného válečku, zalijeme litrem a půl vody, přidáme oloupanou mrkev, jednu oloupanou, přepůlenou cibuli a tymián a vaříme zhruba hodinu až hodinu a půl doměkka.
Maso vyndáme, a až zchladne, nakrájíme na plátky. Vývar přecedíme a uchováme, zeleninu a tymián vyhodíme. Máslo a olej rozpustíme v hrnci a pak v něm osmahneme dvě cibule, pokrájené najemno. Přidáme bobkové listy, pepř i nové koření a krátce osmahneme.
Přidáme mouku a opečeme do světlé jíšky, vsypeme cukr a po minutě vmícháme rajské protlaky. Prohřejeme a podle potřeby zředíme vývarem. Vyndáme koření a dochutíme solí, skořicí a citronovou kůrou i šťávou.
Podáváme s masem a knedlíky.