Suroviny:
Na vývar:
600 g hovězího
1 cibule, petržel, mrkev
¼ celeru
stonky kopru
špetka bílého pepře
sůl
Na omáčku:
80g másla a hladké mouky
200 ml hovězího vývaru
200 ml teplého mléka
200 ml zakysané smetany
stonky kopru
šťáva z citronu
1 lžička cukru
lístky kopru z 1 svazku
Postup: Do hrnce s litrem vody vložíme maso, zeleninu, stonky kopru, bílý pepř a sůl a vaříme přibližně hodinu.
Maso musí být stále potopené, podle potřeby tedy přiléváme vodu do hrnce. Měkké maso vyjmeme a uchováme horké. Vývar přecedíme. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání opražíme světlou jíšku.
Ve sklenici smícháme teplý vývar s mlékem a postupně přiléváme do jíšky. Vymícháme do husté kaše a znovu přilijeme vývar s mlékem, vymícháme a opakujeme, až dosáhnete konzistence jemmné omáčky.
Osladíme cukrem a okyselíme citronovou šťávou, případně přisolíme – podle chuti.
To celé povaříme a přidáme kysanou smetanu s lístky kopru a necháme chvíli odstát. Maso nakrájíme na tenké, stejně silné plátky a podáváme s domácím knedlíkem nebo bramborem. Navrh ozdobíme snítkou čerstvého kopru.
.