Voňavý a křupavý chléb můžete upéct v jakékoli nádobě, která se hodí do trouby. Měla by odolat velmi vysokým teplotám a během pečení zachovat konstantní teplotu a vlhkost.
Potřebujete:
1 balíček droždí (cca 42 g), 3 lžíce vlažného mléka, 1 lžičku cukru, 1–2 lžičky kmínu, 5 hrnků hladké mouky, 2 lžičky soli, 2 hrnky vlažné vody, ocet a vodu na potření
Postup:
Mouku, sůl, cukr, kmín, vodu, mléko a droždí smíchejte a nechte asi hodinu kynout. Vykynuté vyndejte a mokrýma rukama upravte do požadovaného tvaru.
Na dno nádoby nasypte mouku a položte těsto. Nechte ho ještě 20 minut kynout. Smíchejte trochu vody s octem a před vložením do trouby jí těsto zlehka potřete.
Těsto vložte do trouby předehřáté na 230 a pečte 5–10 minut. Pak teplotu stáhněte na 180–200 ºC a dopékejte asi 45 minut. Během pečení chleba několikrát potřete vodou s octem.