Snažíte se jíst zdravě, hýbat se, a přitom ne a ne shodit ani kilo? Projděte svůj jídelníček – možná jsou na vině potraviny, které zpomalují metabolismus. Víte, které to jsou?
Bílé pečivo a těstoviny
Tyto potraviny obsahují především jednoduché sacharidy. A čím jednodušší sacharidy jsou, tím snadněji je tělo rozloží a zpracuje. Jenže to má háček:
znamená to, že tělo nemusí na tuto činnost vynaložit moc energie, takže ani metabolismus se pak nemusí příliš namáhat. Jednoduché sacharidy navíc zvyšují inzulinovou reakci a snadněji se tak ukládají v podobě tukových zásob. Zvolte raději pečivo celozrnné, pohanku apod.
Ovoce a zelenina
Že jsou zdravé a měli bychom jich jíst co nejvíc, je pravda. Jenže je potřeba věnovat pozornost tomu, jaké.
Pokud si je kupujete v supermarketu, je vysoce pravděpodobné, že s nimi přijímáte i velké množství pesticidů, které mohou mít negativní vliv na užitečné střevní bakterie a metabolismus.
Důležité je ovoce i zeleninu před konzumací důkladně omýt, i když ani to před pesticidy moc nepomůže. Raději se dívejte, odkud plody pocházejí, volte ty s označením bio nebo sezonní od prověřených pěstitelů.
Müsli a fit tyčinky
Tyčinky s granolou, sušeným ovocem, oříšky, mandlemi a dalšími pochutinami se považují za zdravé. To sice ano, ale ani s nimi byste to neměli přehánět.
Stejně jako většina cereálií jsou ty z obchodů většinou plné cukru, vysoce fruktózového kukuřičného sirupu i umělých barviv. Lepší je vyrobit si vlastní tyčinky doma a použít do nich pouze kvalitní ořechy, ovesné vločky, med na dochucení a podobně.
Alkoholické nápoje
Zakončit den skleničkou suchého bílého vína nebo střikem neuškodí. Pití většího množství alkoholu však hubnutí nepodpoří. Obsahuje totiž spoustu kalorií a dokáže v těle zpomalit metabolismus až o 70 %.
Je totiž pro organismus toxický a tělo se s tím snaží vyrovnat, takže než by spalovalo potravu, snaží se o detox a vyloučení toxinů z těla.
Mezitím mají tukové zásoby spoustu času se ukládat a narůstat.
Nezdravé tuky
I při dietě si sem tam můžete dát smažené jídlo, ale mělo by být připravované na minimu co nejkvalitnějšího tuku a raději je připravovat v horkovzdušné fritéze než na oleji na pánvi či ve fritovacím hrnci.
Nekvalitní oleje jsou plné trans mastných kyselin, které metabolismu vůbec neprospívají a přibírá se po nich, a to dokonce i v případě, že obsahují stejně kalorií jako jídlo s kvalitním tukem.
Naopak si dopřejte zdravé tuky s obsahem především omega-3 a omega-9 mastných kyselin, které najdete například v olivovém oleji, avokádu, ořeších či tučných rybách.