Tradiční francouzská polévka vás zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Ocení ji vaši nejbližší i vaše figura. Rybí maso je totiž dietní, lehce stravitelné a plné zdraví prospěšných látek.
Až půjdete na nákup, dejte si ale pozor, abyste si z obchodu přinesli opravdu kvalitní filé. Poradíme vám, jak ho poznáte! A rovnou přidáme i recept na tradiční bujabézu.
Při nákupu ryb se vyplatí ostražitost. Často totiž vedle sebe v mrazicím boxu leží výrobky zcela rozdílné kvality. Pokud sáhnete vedle, ani vaše kulinářské umění večeři nezachrání.
To nejlepší filé poznáte snadno, pyšní se logem MSC. „Jde o modrou značku s bílou rybkou, která je garancí trvale udržitelného rybolovu,“ vysvětluje Jan Šimon, brand manažer značky NOWACO a pokračuje: „Tyto výrobky jsou kvalitnější než ostatní. Rozdíl v ceně je maximálně pár korun.“
Žádná přidaná voda ani chemie
Když na obale uvidíte ještě nápis „Zmrazeno na moři“, máte v ruce kvalitní výrobek. Filé je z ryby, která byla ihned po vylovení zpracována, takže si rybí maso díky rychlému zmrazení uchovalo vše potřebné. Kromě živin také svoji typickou vůni i chuť.
Další věc, na kterou byste se měli zaměřit, je obsah vody a chemických látek. Čím vyšší číslovka u vody bude, tím méně má výrobek masa. Takže ve skutečnosti platíte za vodu a ne za maso.
Chcete-li vsadit na jistotu, sáhněte po NOWACO Filé, které má certifikát MSC a bylo zmrazeno na moři.
Obsahuje 100 % masa. Tedy žádnou přidanou vodu ani jiné chemické látky v něm nenajdete.
Recept na tradiční francouzskou rybí bujabézu
Co budete potřebovat (6 až 8 porcí):
2 kg Nowaco Filé porce
200 g Nowaco krevet
300 g mušlí slávek
1 pórek
1 cibuli
1 fenykl
400 g rajčat
50 g rajského protlaku
4 stroužky česneku
1,2 l vody
400 ml bílého vína
pomerančovou kůru
1 g šafránu
tymián
stonky petržele
fenyklová semínka
sůl
olivový olej
bobkový list
Postup:
V hrnci rozehřejte olej. Přidejte nakrájený fenykl, cibuli, česnek, sůl, fenyklová semínka a pórek. Restujte dozlatova. Poté vložte protlak, rajčata nakrájená na kostičky a chvíli restujte. Zalijte bílým vínem a zasypte šafránem a pomerančovou kůrou.
Přiveďte k varu a nechte část odpařit. Vložte svazek bylinek – tymián, petržel a bobkový list. Zalijte vodou a vařte 40-45 minut. Z hotového vývaru vyndejte bylinky a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí, přidejte krevety, slávky a na kousky natrhané filé. Ještě chvíli povařte a můžete podávat.