Pokud jste krátkozrací, nebo dalekozrací, pomocníkem vám nemusejí být vždy jen dioptrické brýle. Zlepšit zrak si můžete i díky správné stravě. Tak dobrou chuť!
Stejně jako celé tělo, i oči potřebují správnou výživu, aby byly ve formě. Dopřejte jim dostatek vitaminů a minerálů, které pomáhají udržovat lepší zrak.
Mrkev to jistí
Že mrkev působí na zrak pozitivně, ví snad každý. Má totiž opravdu vysoký obsah betakarotenu, který chrání oči před infekcemi a dalšími nemocemi.
Pokud chcete její účinky podpořit, lehce ji nastrouhejte nebo připravte na páře. K dochucení použijte kapku kvalitního oleje anebo citronovou šťávu.
Rybí evergreen
Ryby pomáhají zejména v boji proti syndromu suchého oka. Obsahují prospěšné tuky, především nenasycené omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Ty najdete hlavně v tučnějších rybách, jako jsou makrela,tuňák či losos – jeho konzumace může u osob s diabetem snížit riziko poškození sítnice. Pro potřebný efekt je ovšem potřeba rybí maso konzumovat 2–3× týdně.

Vsaďte na borůvky
Blahodárné účinky borůvek pro oči zajišťuje vyšší obsah zinku, flavonoidy či selen. Mají pozitivní vliv na dlouhodobě namáhané a unavené oči.
Abyste pro svůj zrak udělali to nejlepší, nemusíte borůvky užívat jen v syrovém stavu, můžete také vyzkoušet oční kapky s extraktem z borůvek.
Tento zdravotní prostředek, kromě lubrikace a hydratace, dodá oku také aktivní regeneraci a ochranu sítnice a rohovky.
Zeptejte se na kapky v lékárně. Také ořechy a mandle obsahují zdravé tuky – nenasycené omega-3 mastné kyseliny a k tomu vitaminu E. Nejlepší jsou vlašské ořechy, pistácie a mandle. Očím prospívá také tmavě zelená zelenina.
Kapusta a brokolice
Zelenina obsahuje lutein a antioxidanty, které mohou snížit riziko vzniku šedého zákalu a dalších chronických očních onemocnění. Skvělá je třeba kapusta nebo i brokolice.
Díky jejich vysokému obsahu antioxidantů prospějete celému tělu, ale zejména svému zraku. Brokolice zase obsahuje sulforafan, který chrání sítnici před oxidačním stresem.

Mléčné výrobky
Mléko a jogurty jsou prospěšné nejen pro stav kostí a svalů, ale i pro zrak. Může za to především vitamin A a zinek.
Právě zinek pozitivně působí na sítnici a přední část oka. Kromě nich jsou stejně tak prospěšné i sýry.
Vejce
Také vejce jsou dobrým zdrojem několika látek, jako je lutein, zeaxanthin, vitamin A a zinek, které podporují zdraví očí.
Lutein a zeaxanthin chrání sítnici před poškozením, což je důležité pro prevenci věkem podmíněné makulární degenerace a šedého zákalu, které jsou hlavními příčinami slepoty ve stáří.
Vitamin A je důležitý pro zdraví rohovky, která chrání povrch oka. Zinek podporuje zdraví sítnice a může zlepšit noční vidění.
Jsou v nich i aminokyseliny, které pomáhají udržovat zdravou strukturu očí. Bez rizika si člověk může dát klidně jedno vejce denně.
Výživa má na celkové zdraví neocenitelný vliv, i na oči. Začnu do stravy více zařazovat ryby a tmavě zelenou zeleninu. Díky za inspiraci.
Hele, vážně, koho by napadlo, že můžeš zlepšit zrak jídlem? Ale dává to smysl. Zkusím teda do jídelníčku začlenit víc toho, co se tu doporučuje.
Podporovat zrak správnou výživou je opravdu důležité. Ryby a borůvky jsou skvělý způsob, jak očím dodat potřebné látky. Jsem ráda, že článek na to upozorňuje.
Super článek! Myslím, že začnu přidávat víc ryb do naší stravy. Taky ty borůvky mě zaujaly, slyšela jsem na ně už dost chvály. Díky za tip!
Dobrá strava může být opravdu klíč ke kvalitnímu zraku. Stačí pár změn v jídelníčku a oči vám za to poděkují. Určitě vyzkouším ty borůvkové kapky!