V zimě přijdou k chuti vynikající naložené houbičky. Na zavaření vybírejte jen ty mladé, pevné a nepoškozené. Vhodné jsou třeba houby hřibovité, václavky, lišky, ryzce a podobně.
Potřebujete:
menší houby na cca 3–4 sklenice, 1 cibule, 3 dl vody, 2 dl octa, 10 g cukru, 10 g soli, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, 4 g hořčičného semínka Labeta
Postup:
Smíchejte vodu s octem, cukrem, solí, kořením a hořčičným semínkem. Přiveďte k varu, za stálého míchání povařte asi 5 minut a nechte zcela vychladnout.
Houby povařte 5 minut v osolené vodě a také nechte vychladnout.
Do zavařovací sklenice navrstvěte na půlkolečka nakrájenou cibuli a vychladlé houby. Zalijte nálevem a sterilujte při 100 °C asi 30 minut. .