Vyměňte pšeničnou mouku za zdravější variantu.
Vyzkoušet můžete různé druhy, třeba pohankovou, špaldovou, případně i rozmixované fazole nebo cizrnu. Celozrnné mouky pojmou víc tekutiny, takže v tom případě pamatujte i na přidání víc zdravých tuků. Místo mléka použijte rostlinné nápoje či mléčné výrobky bez laktózy.
Banány vydají také za tuk
Mléčné bílkoviny v másle se zbavíte tak, že použijete k pečení tzv. ghí neboli přepuštěné máslo. Ideální na pečení je i slunečnicový, řepkový či kokosový olej.
Skvělou náhražkou tuku jsou rozmačkané banány, avokádo i bílý jogurt. Použijte ho do bramborového salátu místo majonézy. Místo uzeniny a vejce do něj dejte víc zeleniny.
Ovoce místo cukru
Sladit můžete třtinovým cukrem, ale také medem, javorovým, rýžovým či jiným sirupem. Anebo bylinkou stévií. Pokud dáte do cukroví méně cukru, přidejte mletou skořici, vanilku či citronovou kůru, které navodí pocit sladkosti.
Solamyl nad vejce
Nahradit při pečení se dá dokonce i vejce. Podaří se vám to gelem z chia semínek, solamylem s vodou nebo také vajahitem, tedy rostlinnou náhražkou vajec.