Francouzské profiterolky, u nás známé jako větrníčky, se rozplývají v ústech. Odpalované těsto není žádná věda. Naučíme vás, jak na to.
Ingredience:
Odpalované těsto: 120 ml vody, 135 g mléka, 100 g másla, 13 g cukru krupice, 205 g hladké mouky, 5 vajec (cca 275 g), 3 g soli
Žloutkový krém patissiere: 500 ml mléka, 80 g žloutků, 125 g cukru krupice, 50 g vanilkového pudinku, 50 g másla, 1 ks vanilkového lusku
Žloutkovo-máslový krém: 500 g krému patissiere, 125 g másla, 30 ml rumu
Postup:
1. Do hrnce dejte vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přiveďte k varu a zavařte mouku. Za stálého míchání odpařte asi 1–2 minuty. Až těsto zchladne, po částech vmíchejte vejce.
2. Práci vám usnadní šlehač, ale jde to i vařečkou. Každou várku vždy dobře zašlehejte, než přidáte další. Výsledkem bude hladké a lesklé těsto.
3. Troubu předehřejte na 240 °C. Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkejte na plech s pečicím papírem malé bochánky. Navlhčeným prstem zamáčkněte špičku pusinek.
Plech vložte do vyhřáté trouby a stáhněte ji na 220 °C. V průběhu pečení troubu neotvírejte, aby těsto nesplasklo.
4. Po nabytí objemu stáhněte teplotu na 180 °C a dopečte. Po vyjmutí z trouby ihned každý větrníček lehce špejlí propíchněte, aby mohla odejít pára, a nechte na mřížce vychladnout.
Na krém si do hrnce nalijte 100 ml mléka, ve kterém rozmíchejte pudinkový prášek a žloutky dohladka. Zbylé mléko, máslo, cukr a vanilku přiveďte k varu. Nalijte rozmíchanou směs a řádně provařte 2–3 minuty. Nechte vychladit přikryté fólií.
Vychlazený krém patissiere vyšlehejte dohladka s rumem a zašlehejte změklé máslo. Vychladlé profiterolky rozkrojte vroubkovaným nožem na polovinu. Správně upečené těsto není uvnitř po rozkrojení mazlavé.
Krémem naplňte sáček s hvězdicovou špičkou a plňte bochánky, plnit můžete klidně pomocí lžíce.
5. Zdobení: Na vodní lázni za občasného míchání rozehřejte čokoládu se smetanou. Jakmile je omáčka dokonale hladká, nechte ji mírně vychladnout, pak profi terolky čokoládovou omáčkou lehce přelijte.
Nyní už nezbývá nic jiného než uvařit kávu a s chutí se do nich pustit. Dobrou chuť!