Není nad domácí marmeládu. Výborně chutná s máslem na chlebu, lívancích i v bílém jogurtu.
Suroviny – 16 meruněk – 2 pomeranče – 240 g želírovacího cukru – špetka skořice – 1 lžička mleté vanilky – kyselina citronová
Postup
1. Meruňky pořádně umyjte pod tekoucí vodou. Osušte je, vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Vložte je do rendlíku.
2. Z pomerančů vymačkejte šťávu a přilijte ji k meruňkám. Přisypte necelou polovinu želírovacího cukru, skořici a mletou vanilku. Částečně rozmixujte ponorným mixérem a přiveďte k varu. Po asi 4 minutách udělejte želírovací zkoušku.
Když ztuhne, plňte do skleniček. Když je tuhá málo, přidejte kyselinu citronovou (asi lžičku).
3. Sklenice naplňte džemem až po okraj, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte tak asi 15 minut, pak otočte.