Bábovky jsou v české kuchyni nesmrtelné. Výrobně chutnají ke snídani i k odpolednímu čaji.
Suroviny – 400 g polohrubé mouky – 200 g hladké mouky – 200 g pískového cukru – 200 g nastrouhaných jablek – 100 ml slunečnicového oleje – 100 ml mléka – 50 g sušených meruněk – 2 vejce – 3 lžíce medu – 1 lžička vanilkového extraktu – 1 balení prášku do pečiva – tuk a hrubá mouka na formu – moučkový cukr na posypání
Postup
1. Sušené meruňky namočte na alespoň 20 minut do vody a pak je nakrájejte na kousky.
2. Obě mouky promíchejte s práškem do pečiva a pískovým cukrem. Přidejte vejce prošlehaná s mlékem, slunečnicový olej, med, jablka a meruňky. Dobře promíchejte.
3. Těsto nalijte do bábovkové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečte v troubě vyhřáté na 190 ºC asi 45 minut.
4. Po upečení bábovku vyklopte a pocukrujte.