Svět zná jablečný ocet už tisíce let. Odpradávna se užíval třeba na kašel, nachlazení a různé další neduhy, byl považován i za jakýsi elixír mládí.
Čím je jablečný ocet tak výjimečný? Pojďme si připomenout některé jeho úžasné schopnosti.
Pro lepší trávení
V prodejnách často narazíte na ocet filtrovaný, ten ale není moc účinný. Nefiltrovaný má na dně usazeniny, které sice nevypadají vábně, ale obsahuje proto enzymy, vitaminy a minerály a prospěšné „živé“ bakterie, které stále zrají.
Nefiltrovaný jablečný ocet je díky tomu plný probiotik, která přispívají k rovnováze střevního mikrobiomu. Umí také léčit některé bakteriální infekce trávicí soustavy a poskytuje úlevu při bolestech žaludku či pálení žáhy.
Cukr v rovnováze
Jablečný ocet pomáhá také předcházet výkyvu hladiny cukru v krvi, stačí si ho dát lžíci po jídle. Zároveň zlepšuje citlivost na inzulin.

Pečuje o cévy
Pektin, který je v jablečném octě, pomáhá také předcházet hromadění tuku v tepnách, snižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu. Výrazně díky tomu snižuje riziko onemocnění cév a srdce.
Pro kosti a klouby
Ocet pomáhá chránit buňky a tkáně před volnými radikály a podporuje pevnost kostí. Někdy může mírnit příznaky artrózy či osteoporózy.
Podpora hubnutí
Potlačuje nadměrnou chuť k jídlu a příznivě ovlivňuje spalování tuků. Zpomaluje totiž vyprazdňování žaludku, a tím přispívá k hubnutí i redukci břišního tuku. Stačí přimíchat lžíci jablečného octa do sklenky vody a nalačno ji každé ráno vypít.
Věřím, že tradiční metody mají své místo i dnes. Jablečný ocet opravdu zaslouží pozornost, nejen kvůli zdraví, ale i pro svou dlouhou historii.
Je fascinující, kolik zdravotních přínosů má obyčejný jablečný ocet. Určitě ho zařadím do své stravy, třeba pomůže zlepšit inzulínovou citlivost.
Nikdy bych nevěřila, že jablečný ocet má tolik výhod! Hned jdu zkusit nějaký ten nefiltrovaný do vody. 🙂