Tohle francouzské křehké a nadýchané pečivo voní máslem a hodí se jak ke slanému, tak ke sladkému.
Potřebujete:
✿ 280 ml vlažného mléka
✿ 450 g hladké mouky
✿ 2 lžičky sušeného droždí
✿ 75 g cukru
✿ 15 g soli
✿ 250 g másla
1. Ze všech surovin kromě másla vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte jej v lednici 50 minut kynout. Pak ho rozválejte do obdélníku a poklaďte tenkými plátky másla, které do těsta jemně vtlačte, ale nesmí těsto potrhat.
2. Těsto s máslem třikrát přeložte, zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu do lednice. Pak ho rozválejte a zase třikrát přeložte. Postup opakujte třikrát a těsto nechte zabalené v potravinářské fólii přes noc v lednici.
3. Poté si těsto rozdělte na díly, ještě vyválejte a nakrájejte trojúhelníčky, které svinete do tvaru croissantu. Dejte je na plech, nechte ještě 25 minut kynout, potřete vajíčkem a pečte v horkovzdušné troubě při cca 190 – 200 °C 15 min.