Také vás zajímá, jestli je lepší máslo, nebo margarín? Ohledně konzumace másla a margarínu koluje několik zavádějících mýtů.
Záleží vám na tom, co si namažete na chleba? Hned na začátku je potřeba říct, že neexistuje jednoznačná odpověď. Máslo se vyrábí z mléka a obsahuje 80 až 90 procent živočišného tuku.
(Ne)výhody másla
Má srovnatelné množství vitaminů A a D jako margarín, ale méně vitaminu E, který pochází převážně z rostlinných zdrojů. Má také vyšší obsah špatných tuků a nehodí se pro smažení. Chuťově ale obvykle u lidí vítězí.
Už jsou kvalitní
Margarín míval špatnou pověst, když se vyráběl ze ztužených tuků. Dnes už jsou k dispozici kvalitní, vyráběné z rostlinných olejů. Ty obsahují méně špatných tuků než máslo a je v nich přirozeně vyšší obsah vitaminu E.
Ideální je mít v ledničce obě varianty a střídat je. Ale pokud trpíte vyšším cholesterolem, cukrovkou nebo vysokým tlakem, máslo raději vynechejte.