Smetanová směs musí být tak hustá, že se udrží na vařečce.
Suroviny na 4 porce:
350 ml mléka, 350 ml 30% smetany ke šlehání, 1 lžička mleté skořice, 5 žloutků, 5 lžic medu, 100 g cukru krupice, 100 g vyloupaných mandlí, 90 ml vody
Postup:
1. Do kastrůlku nalijeme mléko a smetanu a vmícháme skořici.Uvaříme a hned vychladíme.
2. Žloutky vyšleháme s medem a vmícháme. V hrnci pak zahříváme asi 20 min. Občas mícháme. 3. Směs přendáme do mísy a přikryjeme fólií. Dáme na 40 min. do chladu, pak na 3 hod. do lednice a nakonec na 6 hod. do mrazáku.
4. Opražíme na sucho na plechu mandle
5. Šest minut vaříme cukr ve vodě. Přelijeme přes mandle a necháme ztuhnout. Zkaramelizovanou směs nasekáme.
6. Zmrzlinu čechráme vidličkou a šleháme. Přitom vmícháme kousky mandlí z karamelem. Necháme mrazit dalších pět hodin a podáváme.