Mandle jsou zdravé, o tom není pochyb. Jsou ale vhodné pro všechny?
Kromě jiného nabízejí i vysoký podíl vitaminu E, který je velmi prospěšný pro mladistvou pokožkou, ovšem stejně prospěšný je i pro mozkové funkce.
Ti, kteří mají v krvi vyšší hladinu tohoto vitaminu, zpravidla nemají potíže s pamětí, lépe se soustředí a snáze se učí.
Báječné pro srdce
Mandle také příznivě ovlivňují krevní oběh, přispívají k normalizaci tlaku a redukci cholesterolu. Tím omezují pravděpodobnost vzniku různých kardiovaskulárních chorob.
Mají i hodně vlákniny, která jak známo zajišťuje pravidelné pohyby střev, odstraňuje z těla toxiny a snižuje riziko rakoviny.
Kdy je opatrnost na místě
Lidé užívající léky na cukrovku, měli by na konzumaci mandlí opatrní, jelikož snižují hladinu cukru v krvi. Neměli by to s nimi přehánět ani ti, kteří trpí ledvinovými obtížemi, protože nahrávají vzniku ledvinových kamenů.