I ryby se dají zapékat. A takový losos chutná opravdu báječně.
Ingredience:
4 filety z lososa
800 g brambor
200 ml smetany na vaření
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 citron (šťáva i kůra)
2 stroužky česneku
1 lžíce čerstvého kopru
sůl a pepř dle chuti
100 g strouhaného sýra (parmazán nebo jiný tvrdý sýr)
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Uvařte je v osolené vodě, aby byly předvařené, ale ne zcela měkké. Poté je sceďte.
Lososa osolte, opepřete a zakapejte citronovou šťávou. Na oleji zprudka opečte z obou stran. Z každé strany postačí minuta.
Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte jemně nakrájený česnek a krátce osmahněte. Přilijte smetanu, přidejte citronovou kůru, kopr, sůl a pepř. Omáčku povařte na mírném ohni.
Troubu předehřejte na 180 °C. V zapékací míse vrstvěte brambory, lososa a přelijte vše připravenou krémovou omáčkou. Posypejte sýrem.
Pečte přibližně 20 minut do pěkně zlatavé barvy.
Fotografovat tenhle pokrm by bylo super, vypadá to na talíři určitě nádherně. A doufám, že i chutná!
Losos s krémovou omáčkou? To musí být chutný! Nemělo by to být moc složitý, takže to zkusím při příští večeři.
Losos je prostě klasika, ale nikdy jsem ho nezkoušela zapejkat. Dík za inspiraci, těším se na novou chuťovou zkušenost!
Recept vypadá opravdu dobře! Krémová omáčka je určitě ta třešnička na dortu. Už se těším, až to vyzkouším.
Wow, to vypadá fakt skvěle! Losos je můj oblíbenec, určitě to zkusím i s touhle krémovou omáčkou.