Křehké sladké cukroví si báječně rozumí s nakyslou rybízovou zavařeninou.
Potřebujete:
240 g hladké mouky, 170 g másla, 90 g moučkového cukru, 90 g loupaných mandlí, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou, nastrouhanou kůru z citronu, mletou skořici i hřebíček
Na naplnění:
kvalitní domácí zavařeninu
Postup
1. Loupané mandle opražte a umelte nebo rozsekejte v robotu. Promíchejte je s prosátou moukou, citronovou kůrou, cukrem, malou špetkou skořice a hřebíčku.
2. Sypkou směs vysypte na vál a přidejte studené, na kousky pokrájené máslo. Vypracujte nejprve hrubší drobenku, pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu v lednici.
3. Na pomoučeném vále těsto rozválejte na plát o tloušťce 4 mm. Vykrajujte kolečka, hvězdičky a kytičky. Do poloviny udělejte otvor kulatým vykrajovátkem. Vykrájené cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 160 °C přibližně 10 minut.
4. Upečené nechte vychladnout na kuchyňské mřížce a poté pospojujte zavařeninou. Trochu zavařeniny pak ještě kápněte do kulatého otvoru v horním dílku. Nakonec pocukrujte.