Máte pocit, že vaše zdravotní problémy souvisí s lepkem? Nejste si jistá? Než zajdete k lékaři, vyzkoušejte bezlepkovou dietu. Tělu neuškodíte a jasněji mít budete.
Celiakii, chronické autoimunitní onemocnění, mít nemusíte, a přesto se po požití potravin s obsahem lepku můžete cítit špatně. Jak to?
Možná jste prostě na lepek citlivá. Gluten (lepek) je bílkovina vyskytující se v pšenici, špaldě, ovsu, ječmeni i žitě. Intolerance na něj je poměrně rozšířená a získat ji můžete kdykoli.
Pozorujte se pečlivě
Klasické příznaky jsou ty střevní, jako průjem, nadýmání a hubnutí. Ale lepek bývá i příčinou migrén, únavy, předčasné osteoporózy, vyrážek a deprese.
Potraviny s lepkem možná tvoří velkou část vašeho jídelníčku a chtělo by to změnu. Bezlepková dieta je nezbytná pro všechny s celiakií a oblíbená mezi těmi, kteří si chtějí prostě „jen“ zlepšit zdraví, zhubnout a získat více energie.
Bez chleba to dáte
Zvyky bývají největším úskalím každé stravovací změny. Jestliže už odmalička snídáte krajíc chleba a ke svačině si neodpustíte bábovku, budete to mít složitější. S bezlepkovou dietou se musíte vyhnout obilninám, a tedy i potravinám s lepkem.
Chléb, pokud se bez něj neobejdete, nahradíte chlebem bezlepkovým. U pečiva to ale nekončí. Lepek najdete třeba i v plněných čokoládách a jiných potravinách, kde byste to nečekali.
Kde všude se skrývá
Např. ve všech pekařských výrobcích, které nejsou označeny jako bezlepkové. Pozor na chléb, slané a sladké pečivo, těstoviny, palačinky a lívance, svítek, krupicový a tvarohový nákyp.
Vyhněte se knedlíkům, dortům, oplatkám, perníkům, krupicové kaši, sucharům a sušenkám. Lepek se může ukrývat i ve zdánlivě zdravých snídaňových cereáliích.
Najdete ho však i v bujónu, sójové omáčce, pivu, které se vyrábí ze sladového ječmene, lihovinách a ve whisky.
Do obchodu jen s lupou
Lepek zcela jistě najdete v hotové sekané, v nejrůznějších polotovarech, jako v karbanátcích, čuftech nebo čevabčiči. Mohou ho obsahovat také jitrnice a jelita.
Oblíbené polévky z pytlíku nebo z konzervy často obsahují jako ochucovadlo pšeničnou mouku, stejně tak jako omáčkové směsi.
Je proto nutné se mít při jejich výběru na pozoru. Zkuste si nakupování proměnit na zábavnou pátrací akci s účelem odhalení potraviny bez lepku.
Existuje něco bez lepku?
Pokud vás výčet výše uvedených potravin vylekal, uklidníme vás. Jídelníček, který vám bez lepku zůstane, je i tak pestrý. Najdete na něm veškerou zeleninu
a ovoce, luštěniny, fazole, nejrůznější ořechy a rýže.
Dále libové nezpracované maso, drůbež, ryby a vejce. Poslední kapitolou jsou obilniny bez lepku, z nichž se dá vařit. Koupíte je ve formě mouky nebo celých zrn.
Objevte kouzlo amarantu, pohanky, kukuřice, prosa, quinoy a čiroku. Již po čtrnácti dnech dodržování této diety pocítíte zlepšení svého zdraví.