Suroviny na 1 bochánek:
250 g hl. mouky
4 žloutky
250 g polohr. mouky
sůl
120 g cukru
120 g másla
30 g droždí
250 ml mléka
50 g jogurtu
1 vejce
citron. kůra
50 g rozinek
50 g mandlových lupínků
Postup:
Smícháme obě mouky a uděláme důlek. Do něj dáme droždí a mléko. Zasypeme lžící mouky a necháme 30 minut na teple vzejít. Přidáme cukr, jogurt, žloutky, máslo, citron. kůru, sůl a vypracujeme těsto. Přidáme rozinky a necháme 2 h kynout.
2Z těsta vypracujeme bochánek, dáme na plech s pečicím papírem, potřeme vejcem a necháme 10 min odpočívat.
Vršek nařízneme do kříže, ještě jednou potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Dáme péct na 200 °C, po 10 minutách stáhneme na 160 °C. Pečeme 45 minut. Nakonec pocukrujeme.