Smažená ryba s hranolkami se často konzumuje ve Velké Británii. Říká se jí fish and chips. (Čtěte fiš end čips.)
Suroviny:
2 kousky tresky
1 vejce
80 g hladké mouky
1 lžička cukru
130 ml perlivé vody
1 citron
rostlinný olej na smažení
200 g sterilovaného hrášku
50 g másla
sůl
hrst čerstvé máty
Postup:
Rybu důkladně osušte a osolte. V misce smíchejte mouku s cukrem. Poté přidejte do mouky žloutek a perlivou vodu. Promíchejte dohladka. Bílek vyšlehejte do pěny a vmíchejte do těstíčka. Na pánvi rozpalte olej. Mezitím si připravte hráškový dip. Hrášek rozmixujte společně s máslem, mátou a trochou soli.
Teď rybu namočte do připraveného těstíčka a každý kus osmahněte na rozpáleném oleji. Postačí z každé strany dvě minuty. Rybu servírujte s hráškovým dipem a pokapanou citronovou šťávou. Jako přílohu zvolte hranolky anebo pečené brambory. Dobrou chuť!
Náš tip
Rybu si vychutnejte s tatarskou omáčkou či bylinkovým dipem.