Nevíte, co připravit o víkendu k obědu? Slavný italský pokrm z těstovin je ideálním jídlem pro celou rodinu.
Suroviny na 6 porcí – 1 balení (500 g) lasagní – 400 g mletého masa – sůl, pepř – 4 rajčata – 200 ml rajčatového protlaku – 1 cibule – 2 stroužky česneku – olivový olej – cherry rajčata a bazalka na ozdobu
Na bešamel – 500 ml mléka – 50 g hladké mouky – 50 g másla – 40 g tvrdého sýra – sůl – špetka muškátového oříšku
Postup
1. Připravte si rajčatovou omáčku. V kastrole rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte mleté maso, opepřete a ochuťte česnekem utřeným se solí. Přidejte nadrobno pokrájená rajčata a protlak. Promíchejte a duste doměkka, asi 20 minut.
2. Připravte si bešamel. Máslo společně s moukou rozpusťte na mírném ohni a za stálého míchání přilévejte horké mléko. Osolte a dochuťte špetkou muškátového oříšku. Nakonec přidejte nastrouhaný tvrdý sýr a asi 10 minut povařte.
3. Ve vroucí vodě uvařte lasagne podle návodu na obalu. Do vymazané zapékací mísy vkládejte postupně plátky lasagní, vrstvu bešamelu a rajčatové omáčky. Poslední vrstvu tvoří bešamel.
4. Pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Lasagne servírujte ozdobené cherry rajčátky a čerstvou bazalkou.