Postup: 1 menší květák 75 ml smetany 3 velké vejce 2 lžíce strouhanky 150 g sýru s vyšším obsahem tuku sůl a pepř čerstvé bylinky dle libosti malý kousek másla
Postup: Květák rozebereme na růžičky a předvaříme v osolené vodě asi 10 až 15 minut tak, aby změkl, ale zároveň zůstal hezky pevný.
V míse rozšleháme smetanu s vejci, přidáme nastrouhaný sýr, strouhanku, dobře osolíme, opepříme a přihodíme hrst nasekaných bylinek.
Troubu předehřejeme na 200 °C, do malých mističek či do jedné větší zapékací mísy naskládáme na menší růžičky rozebraný květák, osolíme, každou porci poklademe plátkem másla a zalijeme sýrovou směsí.
Pečeme ve vyhřáté troubě, dobu pečení přizpůsobíme velikosti misky.