Postup:  1 menší květák  75 ml smetany  3 velké vejce  2 lžíce strouhanky  150 g sýru s vyšším obsahem tuku  sůl a pepř  čerstvé bylinky dle libosti  malý kousek másla
Postup:  Květák rozebereme na růžičky a předvaříme v osolené vodě asi 10 až 15 minut tak, aby změkl, ale zároveň zůstal hezky pevný.
 V míse rozšleháme smetanu s vejci, přidáme nastrouhaný sýr, strouhanku, dobře osolíme, opepříme a přihodíme hrst nasekaných bylinek.
 Troubu předehřejeme na 200 °C, do malých mističek či do jedné větší zapékací mísy naskládáme na menší růžičky rozebraný květák, osolíme, každou porci poklademe plátkem másla a zalijeme sýrovou směsí.
 Pečeme ve vyhřáté troubě, dobu pečení přizpůsobíme velikosti misky.