Kdo ochutnal od Mojmíra Maděriče krůtu, propadne této mimořádné chuti.
Ingredience: 3,5kg krůta, 70 g másla, 500 ml vody, ½ lžičky mletého černého pepře, ½ lžičky soli
Na posypání: 50 g mandlí, 30 g másla, necelá polovina lžičky papriky
Na nádivku:
100 g cibule, 1 lžička citronové kůry, 1 lžíce citronové šťávy, 60 g rozinek, 80 g jablek, 150 g drůbežích jater, 150 g nakládaných brusinek, 100 g mandlí, 100 g sušených meruněk, 2 špetky muškátového oříšku, 2 lžíce oleje, necelá polovina lžičky čerstvě mletého pepře, 1 lžíce pomerančové kůry, 1 rohlík, 80 ml sherry brandy, 150 g slaniny, 80 ml smetany (33%), ½ lžičky soli
Postup: Sušené meruňky s hrozinkami namočíme přes noc v sherry. Mandle spaříme, oloupeme a třetinu nahrubo nasekáme. Na másle osmažíme plátky mandlí, poté je zaprášíme mletou paprikou a odložíme.
Na oleji zpěníme cibuli se slaninou, přimícháme nakrájená játra, orestujeme a dáme pryč z ohně.
K játrům vmícháme smetanu, rozdrobený rohlík, ovoce se sherry, jablko, posekané mandle, pomerančovou a citronovou kůru, brusinky, sůl, pepř a muškátový oříšek. Krůtu osolíme a naplníme nádivkou.
Krůtu před vložením do trouby potřeme změklým máslem, podlijeme vodou a zhruba 2 hodiny pečeme v troubě na 200 °C. Krůtu překryjeme alobalem a necháme v troubě „dojít“ minimálně 20 minut..