Díky mimořádně snadnému pěstování patří řeřicha mezi nejvděčnější bylinky.
Čerstvé výhonky si můžete vypěstovat na kusu navlhčené vaty, větší rostliny vhodné třeba do salátu v truhlíku za oknem nebo na záhoně.
Na zahradě je dobré mít řeřichu na samostatném záhonku, ostatní rostliny její blízkost špatně snáší. Výhodou je, že netrpí chorobami a škůdci se jí vyhýbají.
Prosím nevařit
Řeřicha má pikantní štiplavou chuť, podobnou ředkvičkám. Stejně jako ony se hodí na chleba s máslem, na dochucení do zeleninových salátů, do tvarohových pomazánek či nasekaná na vařené brambory.
Výborná je k sýrům, zejména kozím, a můžete jí posypat třeba zapečené těstoviny se sýrem nebo noky se sýrovou omáčkou. Na vaření ovšem vhodná není, neboť pak výrazně hořkne.
Komu svědčí?
V minulosti se řeřicha doporučovala ženám po porodu, neboť zlepšuje tvorbu mléka a urychluje zavinutí dělohy. Astmatikům pomáhá, protože rozšiřuje průdušky a usnadňuje vykašlávání.
Vzhledem k tomu, že zlepšuje odstraňování škodlivých látek z organismu a pomáhá při únavě, je vhodná i k očistným kúrám a podporuje i trávení.
Dobry članek. Řeřicha na chlebu s máslem – to je přesně to, co mám ráda. A že je ještě zdravá, super!
Fakt si řeřichu můžu tak snadno vypěstovat? Musim to vyzkouset, dik za inspiraci!