Má skvělé účinky na naši obranyschopnost. Obsahuje dostatek důležitých živin a má antibiotický efekt. To je křen.
V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest – jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách.
Tento účinek pocítíte už při jeho krájení či strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně jako u cibule. Vyzkoušejte z něj několik receptů a průběžně si ho dopřávejte. Nebudete litovat a účinky vám pomohou.
Křen s medem
Křen najemno nastrouháme a smícháme v poměru 2 lžíce křenu s 1 lžící medu. Užívat bychom pak měli 3x denně jednu čajovou lžičku, u dětí raději dávku snížíme.
Už za chvíli po jeho konzumaci pocítíme, že se nám „spouští rýma“, snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.
Jablečný křen
3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka, šťáva z půlky citrónu. Vše promícháme a podáváme jako přílohu k vařenému masu.
Křenová šlehačka
Potřebujeme 250 ml smetany ke šlehání a 4 lžíce nastrouhaného křenu.Ušleháme tuhou šlehačku a lehce do ní vmícháme křen. Podává se se šunkou jako šunkové rolky nebo s tenkými plátky hovězího uzeného jazyka..