Suroviny:
2 balíčky listového těsta
moučkový cukr na posypání, 750 ml mléka
3 pudinkové vanilkové prášky
100 g cukru
3 žloutky
220 g másla
750 ml smetany ke šlehání
3 vanilkové cukry
3 ztužovače šlehačky
Jak na to?
Těsto rozválejte na dva pláty padnoucí na dva stejně velké plechy.
První plát pečte vcelku, před pečením ho ještě propíchejte vidličkou.
Druhý plát nakrájejte na čtverce, které opět propíchejte vidličkou. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C 10−15 minut. Nechte zchladnout.
Do studeného mléka metličkou vmíchejte pudink a cukr, přiveďte k varu a vařte dvě minuty. Odstavte, svižně vmíchejte žloutky a stále míchejte do zchladnutí.
Máslo vyšlehejte do pěny a poté po částech vešlehejte pudink. Vychlaďte v lednici.
Šlehačku vyšlehejte s cukrem a ztužovačem.
První plát potřete nejprve vanilkovým krémem, poté šlehačkou a navrch naskládejte upečené čtverce. Poté vykrajujte kostky, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Podobné řezy se objevovaly na celém území bývalého Rakouska-Uherska. A říkalo se jim různě, třeba Kremeš, kremešnyt nebo také Cremeschnitte. Možná se pekly i u vás podle rodinného receptu. A pokud je neznáte, určitě je vyzkoušejte. Je to totiž skutečně velká dobrota.