Suroviny:
700 g dozrálých rajčat 5 kusů červených podlouhlých paprik 1 cibule šťáva z ½ citronu 500 ml zeleninového vývaru olivový olej sůl a pepř 1 lžička balzamikového octa 1 lžíce třtinového cukru (nemusí být) 1 malá hrst čerstvého oregana 4 bagetky k podávání bazalkové pesto na ozdobu Suroviny: Troubu rozehřejeme na 230 °C.
Rajčata, papriky a cibuli očistíme a rozkrojíme na poloviny. Pekáč vyložíme pečicím papírem a rozložíme na něj zeleninu řezem nahoru. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut, až začnou okraje hnědnout.
Pak vyndáme z trouby, necháme mírně vychladnout, abychom dokázali rajčata i papriky udržet v ruce, a pak z nich sloupneme slupky, půjde to snadno.
Rajčata, papriky i cibuli přesypeme do hrnce, zalijeme citronovou šťávou i zeleninovým vývarem, vmícháme olivový olej. Podle potřeby (tj. podle chuti vývaru) osolíme a opepříme a vaříme asi 20 minut. Rozmixujeme na hladký krém.
Přidáme balzamikový ocet a lístky oregana (několik si necháme na ozdobu), ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo i troškou třtinového cukru. Přivedeme znovu k varu a podáváme ozdobené lístky oregana.
Bagety rozpečeme v troubě dokřupava, rozkrojíme podélně napůl a potřeme bazalkovým pestem. Podáváme s polévkou.