Z červené řepy můžete připravit i polévku na studeno. Rozmixujte uvařenou řepu, přidejte k ní kefír, osolte a opepřete. Dochuťte čerstvým koprem a ozdobte uvařeným vejcem. Polévku podávejte vychlazenou.
Ingredience: 4 porce
● 3 velké červené řepy
● 1 šalotka
● olej
● sůl
● pepř
● 600 ml zeleninového vývaru
● 150 ml smetany
● bylinky na zdobení
Postup:
Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. I řepy oloupejte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte olej, opečte šalotku a přidejte řepu. Promíchejte, opečte a zalejte vývarem. Polévku přiveďte k varu.
Až řepa změkne, rozmixujte polévku na hladký krém. Opět ji zahřejte a vmíchejte smetanu. Dle chuti osolte, opepřete a stáhněte z ohně. Před podáváním ozdobte nasekanými bylinkami.
Příprava: 40 min
Cena za 1 porci: 35 Kč