Suroviny:
1 balíček listového těsta
2 žloutky
hladká mouka na podsypání těsta
moučkový cukr
máslo nebo olej na trubičky
Na náplň:
60 ml vody
120 g cukru krupice
90 g bílků (asi ze 3 vajec)
60 g cukru moučky
Jak na to?
Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dvě části, ze kterých na pomoučené pracovní desce vyválejte 2 tenké obdélníky asi 30 x 35 centimetrů. Nepravidelné okraje odřízněte.
Z těsta nakrájejte zhruba 2–3cm proužky o délce cca 25–30 cm.
Kovové trubičky důkladně potřete máslem a namotejte na ně proužky těsta tak, aby se překrývaly. Potřete rozšlehanými žloutky, položte na plech, dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova.
Hotové nechte vychladnout a opatrně stáhněte z trubiček.
Nyní si udělejte rozvar. V rendlíku smíchejte vodu s cukrem krupicí a na mírném ohni zahřejte na teplotu 110 °C a vařte, dokud směs nezhoustne. Poté odstavte.
Bílky s moučkovým cukrem šlehejte v robotu při vyšší rychlosti balonovou metlou asi 4 minuty. Pak přestaňte šlehat, vlijte třetinu horkého cukrového rozvaru a prošlehejte. Totéž ještě dvakrát zopakujte a šlehejte do zchladnutí.
Vychladlý sníh přendejte do cukrářského sáčku a naplňte jím upečené trubičky. Nakonec poprašte moučkovým cukrem.
Kdo vynalezl tuhle úžasnou pochoutku, není úplně jasné. Možná vznikla podle francouzských cornets, tedy kornoutků, ale na kremrolích si můžete pochutnat i v Rakousku a v Německu. Tam jim říkají Schaumrollen. My je známe jako kremrole a jako takové je milujeme.
Nejste-li ale zrovna na sladké, můžete si udělat jejich slanou variantu. Třeba jako pohoštění pro milou návštěvu. V takovém případě je naplňte pikantní pomazánkou. Třeba česnekovou, křenovou nebo sýrovou. Ta je nejlepší z nivy.