Potřebujete:
500g červené řepy 2 větší šalotky 1litr zeleninového nebo kuřecího vývaru 150 ml červeného vína 2 lžíce másla čerstvě umletý pepř snítka petrželi nebo libečku 150 ml zakysané smetany nebo 75g sýra feta 1.
Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky o velikosti sousta. Šalotku nasekejte nadrobno. V hrnci se silnějším dnem rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět šalotku. Poté přidejte řepu a nechte ji za stálého míchání osmahnout (přibližně pět minut).
2. Přilijte víno, nechte ho skoro úplně vyvařit a poté přilijte vývar. Řepu nechte vařit asi pů hodiny, dokud není měkká. Poté odstavte hrnec z plamene a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte solí a pepřem.
3. Před podávání přidejte do každé porce lžíci zakysané smetany nebo trochu na kousky rozlámané fety a ozdobte bylinkami.
Příprava: do 40 minut Náročnost: 1 Cena za 5 porcí: 40 Kč .