Tento lahodný ořechový koláč patří už od 19. století v Kanadě a Spojených státech mezi nejoblíbenější dezerty. Pomalu si své místo dobývá i u nás, narazíte na něj v kavárnách i na farmářských trzích, ovšem málokdo si ho umí připravit doma.
To je ale škoda, protože jeho příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Pusťte se do toho a přesvědčte se o tom sama, můžeme vám zaručit, že nebudete litovat!
Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
1 lžíce cukru
1 vejce
30 ml vody
špetka soli
Na náplň:
400 g pekanových ořechů
2 vejce
80 g cukru
80 g másla
100 ml javorového sirupu
2 lžíce hladké mouky
špetka mleté skořice
4 lžíce meruňkového džemu
20 ml rumu
Krok za krokem:
1. Vychlazené máslo nakrájejte na malé kostičky a vložte ho do mísy společně s hladkou moukou, cukrem a špetkou soli. Rukama krátce propracujte a vytvořte drobenku.
2. Poté přidejte vejce a ledovou vodu a vypracujte hladké a pružné těsto. Pokud je hmota příliš drobivá, přidávejte po troškách další vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte alespoň na hodinu do lednice.
3. Mezitím si připravte náplň. Polovinu ořechů dejte prozatím stranou – vybírejte ty nejhezčí, nepolámané kousky, později je použijete na ozdobení koláče. Druhou polovinu pekanových ořechů nasekejte nadrobno.
Nasypejte je do mísy a přidejte k nim cukr, skořici, vychladlé rozpuštěné máslo, javorový sirup, vejce a dvě lžíce mouky. Dobře promíchejte, aby se všechny suroviny propojily.
4. Studené těsto vyndejte z lednice, vyválejte z něho kulatý plát a ten vložte do máslem vymazané koláčové formy. Přebytečné okraje odřízněte nožem a zahlaďte.
5. Takto připravený korpus naplňte ořechovou směsí a její povrch uhlaďte stěrkou a ozdobte celými pekanovými ořechy. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, dokud nebudou okraje dozlatova upečené.
6. V malém rendlíku rozehřejte meruňkový džem s rumem a propasírujte ho přes jemné sítko. Touto směsí potřete ještě horký koláč. Před nakrojením je potřeba nechat koláč zcela vychladnout, jinak by náplň špatně držela tvar.
Pekanové pletence
Kdo by nemiloval pekanové pletence s javorovým sirupem? Kombinace jemného listového těsta, exotických ořechů a sladké náplně je prostě dokonalá. Zkuste si je upéct doma, s naším návodem to zvládnete levou zadní!
Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky
250 g másla
125 ml vody
½ lžičky soli
Na náplň:
100 ml medu (nejlépe pastového)
60 ml javorového sirupu
200 g pekanových ořechů
1 lžička kukuřičného škrobu
vejce na potření
Jak na to?
Začněte přípravou listového těsta. Do velké mísy nasypejte mouku a smíchejte ji se solí. Uprostřed vytvořte důlek a vhoďte do něho na kostičky nakrájené studené máslo.
Prsty vytvořte jemnou drobenku. K ní po troškách přilévejte ledovou vodu. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte asi na půl hodiny do lednice.
Mezitím si připravte náplň. Do kastrolu nalijte javorový sirup, přidejte k němu med, kukuřičný škrob a asi 150 g pekanových ořechů. Lehce zahřejte.
Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélník o rozměrech asi 20 x 30 cm. Natřikrát ho přeložte a znovu vyválejte.
Postup opakujte celkem čtyřikrát. Těsto vyválejte na plát silný asi 4 mm a nakrájejte ho na stejně velké čtverce o hraně asi 10 cm.
Každý na bocích několikrát šikmo nařízněte, doprostřed dejte lžičku náplně a postranní pruhy překlopte přes sebe. Pletence potřete vejcem, posypejte ořechy a pečte asi 20 minut na 190 °C.
Tip!
Pokud chcete použít kupované listové těsto, vybírejte jen mezi těmi kvalitními.