Vynikající ořechový moučník neobsahuje téměř žádný cukr, výborně ho nahradí med.
Potřebujete:
✿ 400 ml medu
✿ 4 vejce
✿ kůru z 1 pomeranče
✿ 100 g mletých ořechů
✿ 250 g hladké mouky
✿ špetku muškátového oříšku
✿ 1 lžičku prášku do pečiva
✿ šťávu z ½ pomeranče
✿ 50 g sekaných vlašských ořechů
✿ ½ bílé čokolády
Poleva:
✿ 1 hrst sekaných vlašských ořechů
✿ 2 lžíce medu
✿ 2 lžíce kokosu
1. Na vodní lázni ohřejte 300 ml medu. Med nalijte do mísy a zašlehejte vejce. Do hladkého krému přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru, mleté ořechy, mouku s muškátovým oříškem a práškem do pečiva, sekané ořechy.
2. Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené kulaté formy a dejte péct do trouby při 180 °C asi na 20–30 minut – těsto zkuste špejlí. Koláč nechte vychladnout. Čokoládu rozehřejte na vodní lázni a namažte s ní boky koláče.
3. Okraje povrchu posypejte strouhaným kokosem. Zbylý med s pomerančovou šťávou mírně zahřejte a přelijte jím koláč. Ořechy lehce opražte na pánvi, promíchejte s medem a posypejte jimi koláč.
Moderní recepty s využitím medu místo cukru mě fascinují. Ořechy tomu navíc dodají skvělé aroma. Ráda takové dobroty peču.
Wow, tohle rozhodně vyzkouším. Miluju fotit dezerty a tenhle koláč bude určitě skvěle vypadat na fotkách.
Recept vypadá opravdu skvěle! Jako sportovkyně si ráda dám něco dobrého, co není plné rafinovaného cukru. Díky za tip!
Tohle vypadá na skvělou alternativu ke klasickému sladkému koláči! Med a oříšky miluju, určitě to musím vyzkoušet.