Koblihy nemusejí být jen smažené, dají se i upéct v troubě. Chutnají skvěle a zároveň ušetříte nějakou tu kalorii. Plnit je můžete jakoukoli marmeládou.
Potřebujete:
✿ 500 g hladké mouky
✿ 300 ml mléka
✿ 1 žloutek
✿ 2 lžíce rumu
✿ 40 g cukru
✿ 70 g másla
✿ špetku soli
✿ 1 vanilkový cukr
✿ lžičku strouhané citronové kůry
✿ 25 g čerstvého droždí
Náplň:
✿ marmeláda
Na potření:
✿ rozpuštěné máslo
✿ 1 lžíci rumu
✿ cukr moučku
1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do mísy vsypte mouku, cukr a vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Přidejte rum, žloutek, máslo a kvásek a vypracujte hladké těsto. Přikryjte a nechte asi hodinu kynout.
2. Těsto rozdělte na dva díly, každý rozválejte a na jeden vyznačte skleničkou kolečka. Doprostřed každého dejte marmeládu, přikryjte druhou polovinou těsta, vykrojte koblížky a okraje stlačte prsty.
3. Koblížky naskládejte na plech s pečicím papírem a nechte 30 minut kynout. Pečte při 180 °C asi 12–15 minut dozlatova. Po vyndání je potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrujte.
To je skvělý nápad, už dlouho jsem hledala způsob, jak si užít koblížky bez výčitek! Určitě je vyzkouším s domácí marmeládou.