Tuto stále oblíbenou a mnoha generacemi prověřenou kostivalovou tinkturu si připravíte jednoduše, když kořeny kostivalu důkladně omyjete nebo očistíte kartáčkem, nadrobno pokrájíte a vsypete do předem důkladně vymyté láhve.
• Pak je zalijete pálenkou nebo ovocným lihem tak, aby všechny kousky kořene byly pod pálenkou zcela ponořené. Lahev už jen postavíte na slunné místo, třeba na okenní parapet, a necháte za občasného protřepávání alespoň měsíc louhovat. Po následném zcezení můžete tinkturu rovnou používat.
• Uplatní se hlavně při hojení bolestivých naraženin, pohmožděnin a modřin. Také je osvědčená při revmatických bolestech a otocích kloubů.
• Postižené místo se má každý den natírat kostivalovou tinkturou a již během několika dnů by měl nemocný člověk pocítit výrazné zlepšení.
Vždy však musíte mít na paměti, že kostivalová tinktura je vhodná pouze k zevnímu použití a v žádném případě se nesmí užívat vnitřně..