Je vláčné a neskutečně syté. Navíc ho máte připravené za chvilku.
Ingredience
300 g rýže carnarolli
150 g másla
1 šalotka
hrst sušených hříbků
2 dcl bílého vína
1,5 litru zeleninového vývaru
4 lžíce parmazánu nebo sýru grana padano
sůl, pepř
čerstvý rozmarýn na ozdobu
Postup:
Houby namočte do vody s horkou vodou. Mezitím si na másle s kapkou olivového oleje osmahněte šalotku. Zhruba po pěti minutách přidejte rýži. Pořádně promíchejte a pak ji podlejte trochou zeleninového vývaru.
K rýži přidejte okapané houby a všechno zalijte dvěma deci bílého, nejlépe suchého vína. Pokrm neustále míchejte. Jakmile se vývar zredukuje, přidejte zase trochu vývaru.
Takto pokračujte, dokud nebude rýže takzvaně al dente, tedy na skus. Ke konci vaření risotta přidejte ještě kousek másla a pořádně ho do rýže vmíchejte.
Nakonec risotto z plotýnky stáhněte a vmíchejte do něj nastrouhaný parmazán nebo grana padano. Risotto musí mít jemnou a hustou konzistenci. Servírujeme ho s rozmarýnem. Pochutnáte si nejen vy, ale i celá vaše rodina.