Kanec se šípkovou
Se zelím, nebo se šípkovou? Kdo by neznal spor myslivců z kultovního filmu Slavností sněženek natočeného podle knihy Bohumila Hrabala… Vyzkoušejte variantu s omáčkou.
Potřebujete:
750 g kančí krkovice, 2 mrkve ,1 celer, 2 cibule, 0,5 l červeného vína, 4 bobkové listy, 250 g šípkového pyré nebo zavařeniny, 10 kuliček jalovce, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, snítku tymiánu, 200 g másla, hladkou mouku, pepř, sůl, 1,5 l kuřecího vývaru
Postup
Maso nakrájejte na kostky, mrkev, celer a cibuli na silnější plátky. Maso zprudka z obou stran opečte na přepuštěném másle, osolte, opepřete a pak vyjměte. Ve výpeku orestujte zeleninu a za stálého míchání ji nechte zezlátnout.
Přidejte opečené maso, přilijte víno a nechte ho vyvařit. Poté přidejte šípkové pyré, divoké koření a zalijte vývarem. Vložte do vyhřáté trouby a pod pokličkou duste doměkka.
Maso vyjměte, omáčku propasírujte, případně zahustěte jíškou. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Podávejte s knedlíkem nebo šťouchanými bramborami.