Potřebujete:
Na těsto:
1 hrnek pokrájeného másla, 2 a ½ hrnku polohrubé mouky, 2 lžíce jablečného octa, sůl
Na náplň:
750 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 1 a ½ hrnku brambor pokrájených na kostičky, 2 cibule _ 2 stroužky česneku _ 1 větší mrkev _ 1 hrnek kyselejšího cideru _ 1 vejce _ 2 bobkové listy _ nové koření (mleté) _ pepř _ sůl
Postup
V robotu promíchejte máslo s moukou na drobenku. Přidejte jablečný ocet, 5 až 10 lžic ledové vody a vypracujte tužší těsto. Zabalte je do kuchyňské fólie a dejte alespoň na 30 minut do chladničky.
Brambory uvařte v osolené vodě do měkka a lehce je rozmačkejte. Maso orestujte v kastrolu, přidejte najemno nasekanou cibuli, nadrobno pokrájenou mrkev, nasekaný česnek, sůl a koření. Opékejte přibližně deset minut, dokud zelenina nezměkne.
Poté přilijte cider a na malém plameni nechte vařit tak dlouho, dokud se tekutina téměř nevyvaří.
Těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte placku. Jednou vyložte dobře vymazanou a vysypanou dortovou formu o průměru 20 cm. Na těsto rozprostřete zchladlou náplň.
Zakryjte ji druhou plackou a udělejte do ní několik otvorů, aby mohla unikat pára. Koláč potom pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 45 minut. .