Chcete vyzkoušet nové chutě? Připravte kachní prsa v pomerančové omáčce. Výrazná chuť kachního masa se se svěžestí pomerančů skvěle doplňuje.
Tento recept vznikl v Toskánsku, ale Francouzi ho vyšperkovali k dokonalosti a dnes patří kachna na pomerančích mezi tradiční francouzské recepty.
Suroviny:
2 kachní prsa
2 pomeranče
75 g třtinového cukru
200 ml drůbežího vývaru
1 lžička másla
tymián
sůl
olivový olej
Krok za krokem:
1. Nejprve si připravte omáčku. Pomeranče důkladně omyjte a jeden nakrájejte na tenké plátky. Z druhého pomeranče ostrouhejte kůru a vymačkejte z něho šťávu. Tu nalijte do rendlíku a za občasného míchání v ní nechte rozpustit třtinový cukr.
2. Poté přidejte plátky pomeranče, osolte a vařte asi 10 minut. Jakmile je omáčka hotová, stáhněte ji z plamene a rozmíchejte v ní lžičku studeného másla. Použijte opravdu kvalitní máslo,
a ne nějakou rostlinnou náhražku.
3. Kachní prsa omyjte a nožem nařízněte kůži. Dejte si pozor, abyste neřízli až do masa, při pečení by z něj vytékala šťáva a maso by ztratilo svou šťavnatost.
4. Kachní prsa z obou stran osolte a vložte je do rozpálené pánve kůží dolů. Stáhněte plamen na střední stupeň a maso opékejte asi 6 minut. Během této doby maso průběžně polévejte vypečeným tukem. Poté maso otočte a opečte ho i z druhé strany, stačí cca 1 minuta.
5. Výpek slijte do hrníčku a dejte stranou, po vychladnutí z něj vznikne skvělé kachní sádlo, které si pak můžete namazat na chleba. Kachní prsa přesuňte do pekáčku a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 8 minut.
Upečená kachní prsa nechte asi 3 minuty odpočinout na prkénku a poté je nakrájejte na tenké plátky.
6. Z omáčky vyjměte kolečka pomerančů a naskládejte je na talíř. Na pomeranče vyskládejte nakrájená kachní prsa a přelijte je zbytkem omáčky z rendlíku. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami s bramborovým pyré nebo opečenými bramborami.
Tip:
Použijte ideálně bio pomeranče, které nemají chemicky ošetřenou kůru.
Čínské pikantní pomerančové kuře
Svěží recept z Asie vám určitě zachutná. Pokrm můžete ozdobit nesolenými praženými arašídy.
Suroviny:
3 kuřecí prsa
2 lžíce bramborového škrobu
1 vejce
sůl
pepř
olej na smažení
Na omáčku:
2 pomeranče
1 lžíce strouhaného zázvoru
4 lžíce sójové omáčky
2 stroužky česneku
1 lžíce bramborového škrobu
3 lžíce medu
2 lžíce rýžového octa
chilli
Jak na to?
Vejce promíchejte se škrobem, solí a pepřem a v této směsi obalte ze všech stran kuřecí prsa nakrájená na kostky. Následně si připravte pomerančovou omáčku.
Zázvor promíchejte s prolisovaným česnekem, šťávou a kůrou ze dvou pomerančů, mletým chilli, sójovou omáčkou a medem.
Bramborový škrob rozmíchejte v hrnku vody a dejte ho prozatím stranou. Ve velké pánvi rozpalte asi dvě lžíce oleje a obalené kostky masa v něm zprudka ze všech stran osmažte.
Poté maso vyjměte z pánve a nalijte do ní pomerančovou omáčku. Vařte ji na středním plameni tak dlouho, než se její objem zredukuje zhruba na polovinu. V tom momentě přilijte do pánve škrob s vodou a dobře promíchejte.
Do omáčky vraťte kostky masa, zakryjte pokličkou a ještě několik minut povařte, aby bylo maso dostatečně měkké. Pokud je potřeba, dosolte omáčku podle chuti. Pomerančové kuře podávejte s vařenou rýží a na talíři ho lehce posypejte sezamem a jarní cibulkou.