Jitrocel je známý tím, že ulevuje při nachlazení, pomáhá vykašlávat hleny, čistí plíce a krev. Sirup z této bylinky výborně chutná.
Medicínu si můžete vyrobit hned třemi způsoby. Jakmile bude hotová, můžete ji užívat po lžičkách nebo přidávat do čaje.
Vrstvený sirup
Natrhejte si čerstvé mladé listy, omyjte je a napěchujte do velké sklenice. Do ní je skládejte po vrstvách. Vždy dejte vrstvu listů, poté vrstvu třtinového cukru. Nechte sklenici stát na slunném místě, dokud listy nepustí šťávu a cukr se úplně nerozpustí. Pak přeceďte, přelijte sirup do uzavíratelné láhve a skladujte ho v lednici.
Na medu
Čtyři hrsti listů jitrocele operte, nakrájejte nadrobno, vložte do hrnce, zalijte je decilitrem vody a přidejte 250 gramů medu. Vařte na mírném plameni tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá tekutina. Zatepla sceďte a přelijte sirup do uzavíratelné láhve.
S citronem a cukrem
Nasekejte 1 kg listů a přelijte je dvěma litry studené vody. Vařte 15 minut a pak odvar nechte přes noc vylouhovat. Tekutinu sceďte a přidejte do ní kolečka oloupaného citronu a 2 kg cukru. Vařte hodinu. Ještě teplý sirup přelijte uzavíratelných sklenic.