Potřebujete:
3 kg masa z vepřové hlavy, bůčku, laloku…, 2 kg vnitřností (plíce, srdce), 1,5 kg žemle (zabijačkové buchty), půl kg jater, 200 g cibule, 100 g sádla, 100 g soli, lžíci černého mletého pepře, lžíci majoránky, lžíci mletého nového koření, lžičku mletého zázvoru, 6 stroužků česneku (českého), 2 l vývaru z vepřového masa, 20 m tenkých střev
Postup
Maso a vnitřnosti uvařte v dostatečném množství vody doměkka. Mezitím umelte játra a důkladně je promíchejte s česnekem utřeným se solí.
Zchladlé uvařené maso umelte nahrubo, vnitřnosti najemno.
Cibuli nasekejte najemno a na sádle ji orestujte hezky dozlatova. Žemli nakrájejte na kostičky a zvlhčete vlažným vývarem.
Umleté maso a vnitřnosti smíchejte se změklou, namočenou žemlí, přidejte umletá játra s česnekem, kořením a solí. Podle potřeby hmotu nařeďte vývarem.
Čistá propraná střeva nakrájejte na kousky o délce 20 až 25 cm. Vždy jeden konec střeva zašpejlujte a plňte pomocí nabíječky připravenou směsí. Poté zašpejlujte i druhý konec.
Takto připravené jitrnice vařte půl hodiny ve vodě či vývaru. Uvařené jitrnice při chladnutí obracejte, aby se v nich tuk neusadil na jedné straně.