Nejlepším zdrojem železa jsou vnitřnosti – játra, ledviny, mozek, srdce… Nejvíc ho mají játra vepřová, ale i telecí a hovězí. Se zeleninou a na víně je to báječná lahůdka.
Potřebujete:
500 g jater, 2 cibule, 200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 100 ml rostlinného oleje, 100 g slaniny, 4 stroužky česneku, čerstvý rozmarýn a majoránku, 100 ml rajčatového protlaku, 500 ml červeného vína, olej, sůl, pepř
Postup:
Játra zbavte blan a nakrájejte je na kousky. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte také na kousky. Slaninu nakrájejte na kostičky.
V kastrolu rozehřejte olej a vsypejte do něj nakrájenou slaninu a po chvíli i kořenovou zeleninu. Nechte lehce osmahnout a přidejte rozmarýn, majoránku a zamíchejte.
Česnek lehce rozmáčkněte, nakrájejte na plátky a vmíchejte k zelenině. Přidejte protlak a nechte prohřát. Pak přidejte játra, zalijte vínem a nechte vařit. Nakonec podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s čerstvým pečivem, bramborovou kaší nebo rýží..