Každý z nás to zná. Dobrého jídla a pití si užíváme dosyta do té doby, dokud neucítíme nepříjemnou bolest v oblasti zlučníku. Pak už jde veškerá legrace stranou a je zapotřebí okamžitě jednat. Co na bolest žlučníku zabírá?
Co jíst a co naopak vynechat?
V první řadě se vyhněte mastným pokrmům. Okamžitě ze svého jídelníčku vynechejte veškeré uzeniny a vnitřnosti, čokoládu, alkohol, ořechy a veškeré koření.
Naopak, máte-li hlad, dopřejte si dušenou nebo pečenou zeleninu, nízkotučné mléčné výrobky, bílé maso a potraviny bohaté na vlákninu.
Pít můžete pouze neslazený ovocný čaj, neperlivou vodu, neboť perlivá nadýmá, ovocné a zeleninové šťávy. Vynechejte džus a další slazené nápoje. A také si uvařte žlučníkový čaj
Návod na přípravu:
Potřebujete 1 lžíci plodů ostropestřce, 1 lžíci kořene hořce žlutého, 1 lžíci fenyklových semínek, 1 lžíci anýzových semínek a
1 lžíci kořene lékořice.
Všechny přísady pořádně promíchejte a v mixéru rozemelte na jemný prášek. Půl lžičky bylinného prášku zalijte 3 dcl vlažné vody a užívejte 3krát denně po dobu 3 týdnů.