Patříte mezi takzvané „kofoholiky“? Máte rádi poctivého turka a ne žádná mléčná latté a podobné říznuté kávy? Poradíme vám, jak si připravit toho „nej“.
– Základem dobré turecké kávy je kvalitní pražená káva. Seženete ji ve specializovaných obchodech nebo přímo v místních pražírnách. Tu čerstvě praženou, která je nejlepší, poznáte podle intenzivní vůně.
– Kávy nekupujte zbytečně moc, dejte přednost menšímu balení. Doma ji můžete skladovat buď dobře uzavřenou v původním obalu nebo v dóze. Ideální je suché místo a pokojová teplota.
– Každý druh kávy vyžaduje jinak namletá kávová zrnka. Zatímco třeba espresso vyžaduje jemné mletí, pro přípravu turka jsou kvůli dlouhému louhování nejlepší zrnka pomletá poměrně nahrubo.
– Turka zalévejte postupně, nejprve do jedné třetiny a pak nadvakrát dolijte zbytek vody pomalým krouživým pohybem. Teplota vody by měla být nižší než bod varu, nejlépe kolem 90 až 95 ºC.