Proso nebo-li jáhly bylo oblíbené hlavně v horských oblastech. Jáhlová kaše dnes poslouží jako zdravá a rychlá snídaně nebo večeře, která nezatíží trávení.
Potřebujete:
300 g jáhel , 800 ml mléka, 1 až 2 lžíce moučkového cukru (lze nahradit medem), čerstvé, kompotované nebo sušené ovoce, sůl
Postup:
Jáhly důkladně properte ve studené vodě a vyberte nečistoty. Vodu slijte a jáhly spařte vroucí vodou, abyste je zbavili případné nahořklé chuti. Ta se ale objevuje pouze u déle skladovaných jáhel.
Zcezené jáhly zalijte mlékem, osolte špetkou soli a přiveďte k varu. Pak plamen stáhněte na minimum a nechte jáhly vařit pod pokličkou přibližně půl hodiny doměkka.
Super zdravou jáhlovou kaši lze vychutit nasladko, ale i slano.
Záleží, v jaké denní době si pokrm připravujete, protože k snídani si dáte spíš kaši s medem a ovocem, zatímco k večeři třeba s nakrájenými sušenými rajčaty, čerstvými cherry rajčátky, rukolou i další zeleninou..