Tyto řezy dělaly už naše babičky.
Ingredience:
500 g hladké mouky
250 g másla
150 g cukru
2 žloutky
2 lžíce zakysané smetany
1 prášek do pečiva
1 lžička vanilkové esence
1 lžička nastrouhané
citronové kůry
Na náplň:
1 kg jablek
6 lžic třtinového cukru
½ lžíce mleté skořice
Na drobenku:
2 žloutky
1/2 hrnku mletých ořechů
1 lžíce másla
4 lžíce krupicového cukru
1 lžička mleté skořice
Postup:
Připravte drobenku. Do misky dejte žloutky, ořechy, máslo, cukr a skořici. Prsty vytvořte drobivou směs a dejte ji do mrazáku. V míse ušlehejte máslo s cukrem a žloutky. Do směsi zapracujte mouku s práškem do pečiva, smetanu, vanilku a kůru.
Vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a nechte 30 min v chladu. Nastrouhejte jablka, vymačkejte z nich šťávu, přidejte cukr, skořici a promíchejte. Těsto rozdělte na poloviny. Každou vyválejte na rozměr plechu.
Jednu část položte na plech, naneste na ni vrstvu jablek. Navrch dejte druhou polovinu těsta. Posypte ji drobenkou. Svrchu koláč párkrát propíchněte, ať může unikat pára. V troubě jej na 180 0C pečte zhruba 45 min.
Doba přípravy: 90 min
Cena: 90 Kč