Objevila jste už půvaby exotické kuchyně? Pokud ne, je na čase to napravit. Indická kuchyně se vyznačuje použitím různých druhů koření, díky čemuž jsou pokrmy neodolatelně voňavé.
V posledních letech si díky své rozmanitosti získává místo i na stolech evropských strávníků.
Suroviny:
500 g kuřecích prsou
150 g bílého jogurtu
šťáva z ½ citronu
2 lžíce koření garam masala
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého chilli
1 lžička olivového oleje
1 velká cibule
3 stroužky česneku
1 lžička strouhaného zázvoru
400 g pasírovaných rajčat
150 ml tučné smetany
hrst čerstvého koriandru
sůl
Krok za krokem:
1. Nejprve si v misce smíchejte garam masala, kurkumu, mletý zázvor a chilli. Směs rozdělte na dvě poloviny. Jednu část si prozatím dejte stranou. Do druhé části přidejte bílý jogurt a citronovou šťávu a dobře promíchejte.
Kuřecí maso nakrájejte na větší kostky a vložte ho do jogurtové marinády. Promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat alespoň dvě hodiny, ideálně však přes noc. Čím déle maso budete marinovat, tím bude křehčí.
2. Poté ho vyjměte z marinády, vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 220 °C asi 10 minut. Kousky masa by měly být upečené dozlatova, avšak uvnitř by měly zůstat šťavnaté.
3. Připravte omáčku. Na lžičce olivového oleje osmažte dohněda nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor a druhou část koření a vše společně krátce orestujte.
Stačí minuta, poté už by se vám koření mohlo začít připalovat. Přidejte pasírovaná rajčata a osolte.
4. Na středním plameni vařte přikryté pokličkou asi 20 minut. Po 20 minutách do omáčky přihoďte opečené kousky kuřete, promíchejte a vařte dalších 10 minut.
5. Poté vypněte plotnu, do omáčky přidejte smetanu, dobře promíchejte a nechte asi 5 minut odpočinout.
6. Na talíři kari ozdobte nahrubo nasekaným čerstvým koriandrem nebo čerstvou chilli papričkou. Podávejte s indickým chlebem naan nebo vařenou rýží.
Tip:
Kuřecí maso můžete vyměnit za hovězí, počítejte však s delší dobou přípravy. Exotické koření zachovejte.
Česnekový naan (čti nan)
Tyto podlouhlé chlebové placky se těší velké popularitě nejen v Indii. Díky jogurtu, který se přidává do těsta, jsou nadýchané a vláčné. Jde o ideální přílohu ke všem druhům indických omáček, můžete je ovšem použít i k nabíraní hummusu nebo jiných pomazánek.
Suroviny:
1 lžíce cukru
1 balení sušeného droždí
200 ml mléka
150 g bílého jogurtu
600 g hladké mouky
100 g rozpuštěného másla
1 lžička soli
4 stroužky česneku
hrst koriandru
hrst hladkolisté petržele
Postup:
✔ V misce smíchejte sušené droždí, cukr a trochu teplé vody a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Mezitím ve velké míse promíchejte mouku se solí a uprostřed udělejte důlek. Ke kvásku přimíchejte teplé mléko a jogurt. Vlhkou směs přimíchejte k mouce a vypracujte těsto.
✔ To vyklopte na lehce pomoučenou plochu a prohněťte dohladka. Přendejte ho do mísy, překryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě kynout asi hodinu, až zdvojnásobí objem.
Z vykynutého těsta na pomoučené ploše vytvarujte placku a rozdělte ji na 12 stejně velkých dílů. Z nich uválejte koule a rozválejte je na placky asi 0,5 cm tlusté a 15 cm dlouhé.
✔ Placky potřete lehce rozpuštěným máslem a položte na rozpálenou pánev. Pečte asi 2 minuty, až se na placce vytvoří velké bubliny, poté obraťte a pečte dozlatova asi 1–2 minuty i z druhé strany.
Do zbylého rozpuštěného másla přidejte prolisovaný česnek. Nechte ho trochu prohřát, poté každou placku potřete česnekovým máslem a zasypte nasekanou petrželí a koriandrem. Servírujte ještě teplé.
Tip:
Máte rádi pikantní chutě? Do rozpuštěného másla přidejte drcené chilli papričky.